Osnovno: Šta morate da znate


gm

U Americi odbojkašice između 18-23 godina igraju za Univerzitetske klubove a ne za klub. Svaki Univerzitet ima odbojkaški tim i sve odbojkašice su studenti na istom univerzitetu. Unverziteti imaju i druge sportove i svi sportisti su i studenti na Univezitetu. Svi oni se takmiče da budu što bolji, ali isto tako rade jako puno i u učionici. Sportisti iz celog sveta su dobrodošli na američke Univerzitete.


Svaki student-sportista, mora da ide na časove, trenira i takmiči se protiv drugih Univerziteta. Takimčenje uključuje dosta putovanja, neki timovi putuju po celoj Americi za takmičenja, a neki timovi se takmiče samo lokalno u njihovoj državi. To sve zavisi od toga da li igrate NCAA, NAIA, NJCAA i isto zavisi da li igrate za NCAA Diviziju 1, 2 ili 3.


Ako dobijaš školarinu na Univerzitetu, sve životne potrebe su ti plaćene od strane Univerziteta. Univerzitet plaća za tvoj smeštaj, hranu, knjige i sve odbojkaške troškove – putovanja i opremu. Većina njih plaća i zdravstveno osiguranje. Sa novim pravilima neki Junior koledži mogu da plate vašu avionsku kartu i neke NCAA Divizije 1, mogu da vam daju “COST OF ATTENDENCE”. Cost of Attendence je ček koji vam Univerzitet daje jednom godišnje da trosite na sta želite. Neke škole daju 1,000 dolara a neke i do 5,000 dolara.Tvoje školovanje
Student-sportista ide na časove kao i svi ostali studenti univerziteta. Bićete jako zauzeti, ali profesori i treneri znaju to i uradiće sve da vam pomognu da budete uspešni na terenu i u školi. U većini škola imaćete akademskog savetnika i pomoć za dodatnu nastavu. Akademski savetnik će vam pomoći da napravite raspored koji je dobar za studiranje, putovanja i treniranje.Koliko dugo ćete ostati u USA?
To je vaša opcija! Vaša školarina može da bude najduže 5 godina, ali možete da igrate 4 za tim … ako ste povređeni to vam se ne računa kao da ste igrali ( i to možete da koristite za jednu godinu). U Americi to zovu medical REDSHIRT. Postoji i samo REDSHIRT kada univerzitet koristi jednu godinu da vas obučava i uči njihov sistem, ali ne igrate niti jednu utakmicu. Na taj način možete biti 5 godina sa timom i primiti školarinu na 5 godina. Naravno vi se možete vratiti kući kad god poželite. Ako ste trenutno student na univerzitetu mi ćemo vam pomoći da se transferujete i da proverimo da li je to moguće ( američka pravila vam neće dopustiti transfer ako nemate dovoljan broj kredita/časova i ako ste stariji od njihovog cilja, da svi igrači koji igraju na univerzitetima moraju biti izmedju 17-24 godina starosti.Vaši troškovi
Sa školarinom koju dobijate, vi ćete imati sasvim dovoljno i sa tim ćete imati par većih placanja koja ćemo navesti kasnije. Univerzitet pokriva troškove stanovanja, hrane, knjiga, putovanja sa timom, svu opremu.Student-sportista mora platiti za sledeće:

* Najveći trosak koji studenti obično imaju je avionska karta. Nemojte zaboraviti da pitate trenere da li bi univerzitet platio za vašu kartu.

* Većina studenata mora da polaže jedan, ili oba testa da bi se kvalifikovala za školarinu. Testovi su SAT, ACT, TOEFL…. Nema pravila koji test mora da se polaže za koje škole, sem što je 100% da svi oni koji žele da idu u NCAA (Div 1,2 I 3) moraju da polažu SAT. Sve ostale škole su drugačije, neke traže SAT neke SAT I TOEFL … neke samo TOEFL. Neke NCAA škole će vam traziti i TOEFL.
SAT košta oko 50 dolara, ACT košta oko 50 dolara, TOEFL košta od 180-220 dolara u zavisnosti od zemlje.


* Neki univerziteti ce vam tražiti da platite od 40-200 dolara registraciju za univerzitet.

* Da dobijete vizu moraćete da platite za SEVIS. Košta od 150-350 dolara u zavisnosti od države.

* Svi student se moraju registrovati na NCAA, NAIA ili NJCAA. Za ovo pričekajte dok ne budete sigurni gde idete (ako se registrujete za NAIA I kasnije odlučite da želite da idete na NCAA moraćete da se registrujete i na NCAA). Registracija košta od 85-120 dolara.

* Kod nekih univerziteta zdravstveno košta dosta. Molim vas nemojte zaboraviti da pitate trenera da li škola može to da plati. Zdravstveno osiguranje može da košta od 200-600 dolara godišnje.

* Vi morate da platite za sve sto je personalno, telefon, kozmetika, odeća koja nije odbojkaška, hrana ako vam nije dovoljno u kafiteriji, ili izlazite sa prijateljima. Neki Univerziteti daju eksta pare povrh školarine, pitajte trenere za tu opciju!


ZAPAMTITE da pitate trenera šta školarina ne pokriva i šta pokriva!volleyball    volleyball

 

Članci

Telefon

+381 (0) 63 411 075

E-mail