Timovi, Divizije i kvalitet takmičenja


Ima oko 1503 univerziteta koji igraju odbojku u USA. Nivo takmičenja ide od niskog pa do Nacionalnog nivoa. Prvih 30-40 timova su u rangu prvih 10-15 timova na svetu.

Ima 5 kategorija univerziteta:


* NCAA Divizija I (National Collegiate Athletic Association)
Uključuje 328 univerziteta. Timovi koji su na vrhu su jednaki najboljim klubovima na svetu, ali većina timova je ispod tog nivoa.


* NCAA Divizija II (National Collegiate Athletic Association)
Uključuje 270 univerziteta. Najbolji timovi u Diviziju 2 su bolji od većine Divizije 1 timova. Većina škola koje su u Diviziji dva imaju manje studenata i manje sportova.Veoma važno je da znati da neke škole mogu da budu mnogo bolje akademski i odbojkaški za vas, tako da nemojte da odbacujete univerzitete u ovoj grupi i komunicirajte sa što više škola.


* NCAA Divizija III (National Collegiate Athletic Association)
Ima 368 univerziteta. I ove škole mogu da vam daju školarinu. Ova divizija je većinom akademska, tako da daju akademske školarine. To znači da morate da budete jako dobri u školi i morate da položite testove sa jako visokim brojem poena. Ne postoji neki specijalni prosek … škole su različite... tako da su i zahtevi drugačiji. Mnoge škole su jako dobre akademski i jako su cenjene.


* NJCAA (National Junior College Athletic Association)
Junior koledži su dvogodišnje škole koje pripremaju studente da se prebace na NCAA i na NAIA. Na ove koledže može lakše da se upiše. Nije potreban SAT, za neke je potreban TOEFL. Ovakve škole mogu da budu sjajan početak za strance. Ima oko 320 Junior koledža i oni su podeljeni u 3 divizije. Kada završite 2 godine na ovom koledžu imaćete pravo jos dve godine da igrate i studirate na četvorogodišnjem univerzitetu.
Mnogo bitne stavke su da znate zašto idete na Junior koledž. Vama bi trebao da bude cilj da završite univerzitet, ako je tako, onda morate da znate zašto krećete sa Junior koledžom. Razlozi mogu da budu: imate loše ocene, možda vam je engleski bio loš na testiranju, ili čak niste ni hteli da polažete engleski. Kada to znate onda ćete razumeti da morate da raditi dosta i da učite mnogo da bi mogli da se prebacite na četvorogodišnji univerzitet.


* NAIA (National Association of Intercollegiate Athletics)
Ove škole imaju razne razloge zašto žele da budu u NAIA, a ne NCAA. Neke žele da ostanu male škole i ne žele da se takmiče u mnogo sportova. Možda odvajaju malo novca za sport, pa je teško napredovati na tom univerzitetu. Neke škole su crkvene, što bi značilo da su povezane sa crkvom i imaju dosta religijskih časova. U nekim od tih škola vi MORATE da budete deo toga, a u nekim ne. Dosta NAIA škola su otvorene za strance i moguće je da će vam neke od ovih škola tražiti TOEFL, pa čak i SAT.
Ima oko 217 škola koje se takmiče za NAIA titulu.Godišnji kalendar

Najbitnija stvar koju treba razumeti je da su SVI UNIVERZITETI DRUGAČIJI. Želimo da kažemo da svaki univerzitet/konferencija/trener pravi pravila, tako da su varijacije pravila ogromne. Ako je škola NCAA onda mora da prati NCAA pravila. Mi ćemo se potruditi da vam objasnimo kako VEĆINA škola funkcioniše da bi imali što jasniju sliku treniranja u jednoj godini.


* Jul ili Avgust: Tada ćete doleteti u USA i doći u školu. Treninzi kreću u avgustu, ali dosta Univerziteta ( pogotovu NCAA D1 e vas vozvati da dođete da radite kampove i da budete zajedno sa timom pre nego sezona počne. Ako budete učestvovali u kampovima zaradićete dodatni džeparac.

* Avgust - Decembar: 2-3 treninga u predsezoni i 3-4 turnira... zatim sezona koja traje sve do sredine kraja novembra... ako imate dobar tim ićićete na konferecijski turnir, ako pobedite ićićete na nacionalno .

* Sredina Decembra - sredina Januara: Tada su praznici i igračice obično idu kući. Neke igračice iz Evrope se vrate u Evropu, neke ostanu na kampusu, a neke idu sa igračicama iz tima (koje su Amerikanke) sa njima kući.

* Sredina Januara - početak Aprila: Obično trenirate prvih 5-8 nedelja samo po dva sata nedeljno, pa onda zadnjih 5-8 nedelja trenirate po 20 sati nedeljno i imate 3-4 turnira koji služe samo za razigravanje.

* Letnji raspust: Kao što smo napomenuli ranije, sve škole su različite. Neke škole krenu ranije, neke kasnije… samim tim isto tako i završavaju. Obavezno se raspitajte kod trenera, pre nego kupite kartu, kada se vraćate i koji su to otprilike datumi da bi mogli da planirate. Neke škole završavaju u maju neke u junu.
Amaterska i Profesionalna pravila

Nekada davno ovo je bio jako veliki problem, ali univerziteti u USA postaju više otvoreni prema strancima. Ako imate samo ugovor i jedva da dobijate neke pare, ili u ugovoru piše da dobijate, a vi ustvari ne dobijate novac i dalje možete doći na univerzitet. Ako dobijate novac NCAA će odlučiti da li ste PROFESIONALAC.
Ako dobijate novac od kluba slobodno nam se obratite i mi ćemo vam pomoći koliko god možemo da dobijete status amatera. Molim vas da budete što iskreniji da bi mogli da vam pomognemo. Jako je bitno da razumete da ćete morati poslati sve ugovore koje ste imali od svoje 12-14 godine na Univerzitete i na NCAA/NAIA/NJCAA.Odbojkaške reči i izrazi u USA

* Školarina: Bitna stvar da se zna je da školarina može da bude pokrivena Akademski ili sportski. Vi ne morate previše da razmišljate o ovome, ovo je više pitanje za same škole. Veoma važno pitanje za trenere koje im morate postaviti je šta sve školarina pokriva. Neki univerziteti pokrivaju zdravstveno, avionsku kartu. Ono što morate znati je da vam neki univerziteti neće platiti knjige, ili nešto slično, pa je to jako bitno da se zna.

* Coach: Kombinacija prvog trenera i direktora kluba. Head Coach je prvi trener.

* Univerzitet ili Koledž: Univerzitet ili Koledž mogu da budu isto. Koledž može da bude dvogodišnja, ili četvorogodisnja škola. Univerzitet može da bude samo četvorogodišnja škola.

* Conference (League): Grupa univerziteta koji se takmiče u svojoj grupi (obično 8-14 timova)

* High School: Srednja škola.

* Junior College: Dvogodišnja škola koja priprema studenta za četvorogodišnju školu.

* Student-Athlete: Student koji se bavi sportom.


 

 

 

Članci

Telefon

+381 (0) 63 411 075

E-mail